Ga naar de inhoud

Houd je prikkelbare darmen in toom

Diarree, constipatie of allebei: het prikkelbare darm syndroom (PDS) kent zeer vervelende chronische symptomen. Goed nieuws: er bestaan oplossingen om er iets aan te doen en de klachten te verlichten.

Er zijn drie types van prikkelbare darm syndroom: constipatie, diarree en een mengvorm, waarbij men afwisselend aan constipatie en diarree lijdt. De mengvorm komt het meest voor. Gerelateerde klachten zijn o.a. buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid en misselijkheid.
Dokters die het syndroom diagnosticeren, baseren zich over het algemeen op de 3-3-3-regel. Je hebt waarschijnlijk PDS als je gedurende drie maanden meer dan driemaal per maand klachten hebt en bovendien meer dan drie keer per dag naar het toilet moet. Uiteraard moeten andere mogelijke aandoeningen uitgesloten worden en dat kan gebeuren door stoelgangonderzoek, bloedanalyses en een coloscopie (kijkonderzoek van de dikke darm).

Verschillende oorzaken tegelijk

Een hypothese luidt dat het prikkelbare darm syndroom te maken heeft met stress. Toch speelt ook het voedingspatroon een grote rol. Een intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen of een allergie kan eveneens mogelijke oorzaken zijn. Daarnaast zorgen genetische factoren ervoor dat iemand meer risico loopt op PDS dan anderen. Kortom, PDS kan dus veroorzaakt worden door een combinatie van elementen.

Bezorg je darmen een voedingsbron die rijk is aan goede bacteriën!

FODMAP-arm dieet, een veelbelovende oplossing

Om PDS in bedwang te houden, is het belangrijk dat je je voedingspatroon analyseert en desnoods bijstuurt. Het FODMAP-arme dieet heeft al eerder zijn waarde bewezen. Bij het FODMAP-arme dieet schrap je eerst gedurende enkele weken vier types koolhydraten (suikers): glucose, fructose, oligosachariden en polyglycanen. Daarna herintroduceer je iedere week een bepaald type, om zo te kijken welke soort voor vervelende kwaaltjes zorgt. Op die manier kun je bijvoorbeeld de effecten van tarweproducten, een belangrijke bron van oligosachariden, onderzoeken.

Tips voor het dagelijkse leven

  • Vermijd belastende factoren die de samentrekking van de darmen stimuleren, zoals cafeïne, alcohol en nicotine.
  • Wees ook voorzichtig met geneesmiddelen. Zo verlichten laxeer- en antidiarreemiddelen de problemen op korte termijn, maar zijn ze op langere termijn belastend voor de darmen.
  • Houd stress onder controle. Bepaalde relaxatie- of ademhalingsoefeningen kunnen daarbij helpen. Indien nodig kan ook psychologische therapie soelaas brengen.
  • Bezorg je darmen een voedingsbron die rijk is aan goede bacteriën om het evenwicht van de darmflora te herstellen, en dat is dan weer goed voor het verteringsproces.

Last van het prikkelbare darm syndroom? Hoe houd jij de symptomen in bedwang? Heb je het FODMAP-arme dieet al geprobeerd? Deel je ervaringen met onze community op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Lynn De Merlier, osteopaat en diëtist.